Home LIFESTYLEFamilie Natuurlijk, duurzaam & vegan kraampakket – inhoud & tips

Natuurlijk, duurzaam & vegan kraampakket – inhoud & tips

written by Femke 03/11/2018

Anders eten, een nieuwe garderobe aanschaffen omdat je opeens niet meer in je oude past en een babykamer inrichten.. Naast alle veranderingen moet je ook nog eens een aantal verplichte dingen regelen zoals een kraampakket met daarin de meest essentiële en intieme verzorgingsproducten voor tijdens en na je bevalling. En daarin kan je onverwachts hele bewuste en groene keuzes maken!

 

Wat is een kraampakket en wat moet erin zitten?

natuurlijk duurzaam ecologisch kraampakket dalalou
In een kraampakket zitten de meest essentiële producten die je dus nodig hebt bij je thuisbevalling en direct na je geboorte. Er moeten een aantal dingen in je kraampakket zitten:

  • Matrasbeschermer of kraammatras
  • Onderleggers – deze zijn dunner dan je matrasbeschermer
  • Kraamverband – extra grote en dikke maandverbanden voor de eerste dagen
  • Netbroekjes/stretchbroekjes – om je kraamverband in te doen en daarna weg te gooien
  • (Verband)watten – om schoon te maken en te desinfecteren
  • Steriele gaasjes – voor de verzorging van je baby of je vagina (na inknippen of inscheuren)
  • Digitale koortsthermometer
  • Ontsmettingsmiddelen:
  • Alcohol en desinfecterende zeep;
  • Navelklem – om de navelstreng af te klemmen

Let op! Dit zijn de zogenaamde verplichte producten in een kraampakket, maar er zijn veel natuurlijke of vriendelijkere alternatieven voor. Denk bijvoorbeeld aan een klein rubberen navelringetje in plaats van een grote plastic navelklem. En in natuurlijke kraampakketten vind je ook nog eens hele leuke verrassingen zoals een natuurlijke deodorant, bergkristal of lekkere energiereep! Bovendien kun je van deze kraampakketten ook een vegan versie krijgen. Genoeg reden om een bewust kraampakket te kiezen.

 

Waar kan ik een (natuurlijk) kraampakket kopen?

In het begin van je zwangerschap meld je jouw zwangerschap bij de verzekering. Ben je aanvullend verzekerd? Dan krijg je vaak rond 34 weken gratis een kraampakket thuis gestuurd. Als je niet aanvullend verzekerd bent, moet je zelf een kraampakket aanschaffen.

Je kunt al een standaard kraampakket kopen rond €30 bij Albert Heijn of Bol.com. Dit is misschien de makkelijkste manier, maar zeker niet de meest milieu-, mens- en diervriendelijke manier! Net als bij maandverband bevatten veel van deze verzorgingsproducten chloor of plastic. Niet echt vriendelijk voor milieu, baby en vagina.

 

Natuurlijk kraampakket van Dalalou

Ik koos daarom voor een Natuurlijk kraampakket standaard van Dalalou van €54,95. Of eigenlijk: een kraamtas. Want dit kraampakket ontvang je in een heerlijke katoenen tas! Je kunt net als ik voor de standaard versie kiezen of helemaal los gaan en Natuurlijk kraampakket luxe kopen a €89,95. Deze pakketten bevatten alle noodzakelijke items en nog veel meer. Daar werd ik als ‘typische Hollander’ natuurlijk al heel blij van, maar als ‘bewuste moeder’ werd ik nog blijer van het feit dat alles zo ecologisch en natuurlijk mogelijk is! Geen giftige producten, wel liefdevolle en biologisch afbreekbare producten. Daar wordt zowel moeder aarde als wijzelf blij van.

In mijn video zie je welke producten er allemaal in het Natuurlijk kraampakket standaard van Dalalou zitten. Je kunt dit pakket gewoon online bestellen of even shoppen bij Ekoplaza (eerder nog onder de naam Nalini). En waar ik eerder over ‘moeder aarde sprak’: kan je met een hoger budget ook natuurlijke kraampakketten kopen bij Moeder Aarde.

 

Is een “normaal” kraampakket dan niet natuurlijk?

Nee, helaas niet.. Als er bij een kraampakket niet uitdrukkelijk wordt gesproken over natuurlijke producten, is het vaak ook verre van natuurlijk. In een mooi artikel van Laura & James lees je bijvoorbeeld dat de kraammatrassen en kraamverbanden gevuld zijn met fluffpulp: chemisch gebleekte donspulp gemaakt van hout. Waar onze gevoelige delen vervolgens direct mee in aanraking komen. Not good.. Maar ook andere producten bevatten bijvoorbeeld onnodig plastic of zijn gemaakt met behulp van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.

Kies jij daarom ook bewust voor een natuurlijk kraampakket vol liefdevolle en biologische producten? Dan ben ik benieuwd naar jouw ervaring! Die lees ik graag in de opmerkingen hieronder 🙂

You may also like

Leave a Comment